WAT IS UITBESTEDEN?

Business Process Outsourcing (BPO) is het overdragen van niet-kernactiviteiten aan externe contractanten, wat resulteert in: kostenvermindering, verbeterde informatiestroom, gemakkelijker proces- en technologiebeheer en tijdsbesparing voor het topmanagement, dat zich beter kan concentreren op de winstgevendheid van het bedrijf.

Outsourcing DP SERVICES

De belangrijkste katalysator voor de ontwikkeling van BPO was de aanwezigheid van een wereldwijd telecommunicatienetwerk. Door gebruik te maken van informatietechnologie is het mogelijk om overal ter wereld tegen lage kosten administratieve en relatiebeheersdiensten in real time aan te bieden.

Door offshore outsourcing worden de operationele kosten beheerst en aanzienlijk verlaagd. Ondernemingen maken in toenemende mate gebruik van offshore outsourcing als een strategisch instrument in hun algemene bedrijfsstrategie. Door de kosten te verlagen, wordt ook een marge gecreëerd die kan worden gebruikt om de kwaliteit te verbeteren. Denk aan een grotere bezetting met kortere wachtrijen om de dienstverlening aan de eindklant te verbeteren.

NEARSHORING

Wanneer een offshore bestemming geografisch dichtbij is, wordt het ook nearshore outsourcing genoemd. Vanuit Frans oogpunt worden bestemmingen in Oost-Europa en het Middellandse-Zeegebied beschouwd als nearshoring (verplaatsing naar een nabijgelegen regio).

WAT IS UITBESTEDEN?

Offshore outsourcing, het uitbesteden van bedrijfsactiviteiten naar lagelonenlanden, vindt in Frankrijk al meer dan twintig jaar plaats. Veel Franse bedrijven zoals: Axa, Renault, BNP Paribas, Veolia Environnement en vele anderen hebben reeds ervaring opgedaan met offshore outsourcing. Voorheen was offshoring vooral gericht op fabricage en assemblage. Sinds het einde van de jaren negentig heeft het ook zijn plaats gevonden op het gebied van de informatietechnologie. Een andere sector die momenteel, net als IT-offshoring, wereldwijd sterk groeit, is Business Process Outsourcing (BPO), d.w.z. IT-ondersteunde diensten (ITES).

Een van de landen waar BPO offshoring voor het eerst plaatsvond, was India. In de jaren negentig zorgden een aantal technologische, economische en politieke ontwikkelingen ervoor dat gegevensverwerking, verwerking van medische recepten en klantenondersteuning vanuit India aan Amerikaanse en Britse bedrijven konden worden aangeboden. Het meest in het oog springende voorbeeld is dat grote multinationale ondernemingen zoals American Express, GE Capital en British Airways hun call centres naar India hebben verplaatst. Dit betekende dat de Amerikaanse klanten van de multinationals konden spreken met call centre-agenten die zich letterlijk aan de andere kant van de wereld bevonden. Het belangrijkste voordeel was de kostenvermindering. Dankzij BPO-offshoring kunnen bedrijven hun operationele kosten nu met ongeveer 20-50% verlagen.

×

DP Services Contact Center

× GRATIS PILOT!